Blogi

Korkki kuljetuksessa

Joukkoliikenteessä korkilla on keskeinen rooli eristävänä aineena, se vähentää ajoneuvon painoa ja auttaa vähentämään energiankulutusta. Se toimii myös koriste-elementteinä, mm. autojen tai lentokoneiden tapauksessa. Se on jopa avainmateriaali turvallisuuden kannalta. Tämä koskee NASAn kaltaisten avaruusjärjestöjen raketteja ja laskeutujia.

Porsche teki yhteistyötä suunnittelija ja vaikuttaja Sean Wotherspoonin kanssa luodakseen värikkään auton samalla teemalla. Porsche Taycan 4 Cross Turismoon perustuva auto saa inspiraationsa Harlequinista ja vie konseptin uudelle tasolle ja lainaa jopa sisustusteeman.

Kasvissyöjänä Wotherspoon halusi varmistaa, ettei auton sisusta ole peitetty nahalla, joten hän käytti vakosamettia (materiaali, jota käytettiin jo 911 Targa Heritage Editionissa) ja korkkia (korkkitammen kuoresta saatu materiaali) päällinen, istuimet ja häikäisysuojat. visiirit, samoin kuin kojelaudassa, pilareissa, keskikonsolissa, ohjauspyörässä ja lattiamatoissa.


Fiat Fiat 500 Spiaggina

Tämä Spiaggina on sisustettu kahdella taivaansinisen ja helmenvalkoisen sävyllä, ja se on tyypillisesti kesäinen, eikä siinä ole alkuperäisen kaltaista kattoa eikä takaistuimia, sillä siinä on nyt korkkikoristeinen säilytyslokero ja sisäänrakennettu suihku, joka oletettavasti on suunniteltu poistamaan hiekkaa ajon jälkeen. päivä rannalla.

Malli kunnioittaa purjehduksen maailmaa, kuten matala tuulilasi (melkein olematon) ja korkkirakenne, joka peittää takaosan kuviolla, joka jäljittelee laivoissa käytettyjä tiikkilattiaisia veneitä, jahteja.

Korkkia voidaan yhdistää erilaisiin kestomuovisiin materiaaleihin, jolloin se korvaa osittain muovia ja luo kestävämpiä lopputuotteita.

Näitä materiaaleja voidaan prosessoida erilaisilla tuotantotekniikoilla – kuten suulakepuristamalla, ruiskuttamalla, lämpömuovauksella, puhallusmuovauksella tai jatkuvalla puristamalla – ja luoda komponentteja, jotka on täysin räätälöity asiakkaan teknisten vaatimusten mukaan.

Korkkipolymeerisekoituksia (CPC) voidaan myös räätälöidä visuaalisesti vastaamaan lopullisen suunnittelun esteettisiä tarpeita.


Korkkikomposiittien käyttö auttaa vähentämään painoa ja sen seurauksena sähkökustannuksia. Lisäksi lämpömukavuus ja melun puute ovat tärkeitä, mihin myös korkki vaikuttaa merkittävästi. Rautatieteollisuus on yksi talouden sektoreista, jossa energiankulutus on tärkeää talouden ja ekologian näkökulmasta.

Myös junamatkustajien turvallisuutta ajatellen laboratorioissa kehitettyjen korkkikomposiittien korkeat jännitysparametrit ovat tärkeitä. On myös syytä mainita, että saksalainen Siemens on mukana ratkaisussa, joka mahdollisti kevyen ja joustavan korkkilattian käytön Varsovan metrossa.

Viimeinen mutta ei vähäisimpänä korkin tärkeä parametri on paloturvallisuus. Tämä viimeinen parametri oli tärkein syy siihen, miksi NASA on lähes puolen vuosisadan ajan käyttänyt korkin ja muiden materiaalien sekoitusta suojellakseen rakettien kalvoja, joiden on kestettävä äärimmäisiä lämpötiloja kulkiessaan ilmakehän läpi. Lentokoneissa korkkia käytetään viimeistelyyn tai, kuten junissa, koneen painon vähentämiseen. Veneissä se on tiikkipuun ohella suosituin ratkaisu.

Sopiva korkkikomposiitti kestää kosteutta ja auringon lämpöä. Autoteollisuus on myös erittäin suosittu paikka, jossa korkkia käytetään. Brändit, kuten BMW ja Mercedes, käyttävät korkkiviimeistelyä auton sisätiloissa, kuten kojelaudoissa. Myös kumikorkki ja sen käyttö auton tiivisteinä ekologisempana vaihtoehtona kumille ovat suosittuja.


Miksi luonnonkorkki ei ole toinen esimerkki viherpesusta?

Greenwashing on “kuluttajien huijaamista yrityksen ympäristökäytännöistä tai tuotteen tai palvelun ympäristöhyödyistä”. » Sitä voivat kuitenkin harjoittaa tahallaan tai tahattomasti myös hallitukset tai muut tahot, jotka antavat harhaanjohtavia lausuntoja toimintansa ympäristönsuojelullisesta tasosta tai vaikutuksista. Tässä on 3 valittua esimerkkiä viherpesusta.

1) Piilotettu kompromissi

Tämä esimerkki keskittyy kapeaan ympäristötoimintoon ja jättää huomiotta laajemmat, laajemmat ympäristökysymykset. Esimerkkejä ovat teknologiat, jotka edistävät energiatehokkuutta paljastamatta tuotannossa käytettyjä vaarallisia materiaaleja.


Miksei tämä päde luonnonkorkkiin?

Esimerkiksi paisutettua korkkia valmistetaan korkkirakeista, jotka on kuumennettu korkeisiin lämpötiloihin erityissammioissa. Näissä tynnyreissä tuotetaan rakeita sitovaa luonnollista ainesosaa – suberiinia – jonka avulla korkkilevyt saadaan aikaan ilman kemikaaleja.

2) Epäselvä sanamuoto

Nämä ovat hyvin yleisiä ja epäselviä lausuntoja, jotka kuluttajat voivat siksi ymmärtää väärin. Esimerkkinä voisi olla sanan “luonnollinen” käyttäminen tuomaan esiin tuotteen tai palvelun ympäristöhyötyjä. Esimerkiksi arseeni ja uraani ovat “luonnollisia” ainesosia, mutta ne ovat myös myrkyllisiä.


Korkin tuotantoprosessi on täysin läpinäkyvä

Korkki saadaan poistamalla tammen kuori osittain. Tämä on kestävä prosessi, joka tapahtuu vahingoittamatta puuta tai ympäröivää kasvistoa ja eläimistöä. Kuorta ei käytetä uuttamiseen ja käyttöön
ei kemikaaleja.

3) Väärennetyt kestävän kehityksen merkit

Jotkut yritykset luovat “kestävän kehityksen” sertifikaatteja tai merkintöjä, jotka ovat yksinkertaisesti vääriä. Ne voivat johtaa kuluttajia harhaan luomalla illuusion, että tuote tai palvelu on itsenäisesti sertifioitu ympäristön kannalta kestäväksi laillisen kolmannen osapuolen auditointiprosessin kautta, vaikka todellisuudessa näin ei ole.


Korkin tuotantoprosessi on täysin läpinäkyvä

Korkki saadaan poistamalla tammen kuori osittain. Tämä on kestävä prosessi, joka tapahtuu vahingoittamatta puuta tai ympäröivää kasvistoa ja eläimistöä. Kuorta ei käytetä uuttamiseen ja käyttöön
ei kemikaaleja.

3) Väärennetyt kestävän kehityksen merkit

Jotkut yritykset luovat “kestävän kehityksen” sertifikaatteja tai merkintöjä, jotka ovat yksinkertaisesti vääriä. Ne voivat johtaa kuluttajia harhaan luomalla illuusion, että tuote tai palvelu on itsenäisesti sertifioitu ympäristön kannalta kestäväksi laillisen kolmannen osapuolen auditointiprosessin kautta, vaikka todellisuudessa näin ei ole.

Korkkitammen kuoren käyttö

Korkkitammen kuorella on monia käyttötarkoituksia puutarhoissa, eläintarhoissa ja eläinten terraarioissa.

Tässä on joitain tapoja käyttää sitä:

Puutarharuukut: Korkkitammen kuorta voidaan käyttää puutarharuukkujen valmistukseen. Sen luonnolliset eristävät ominaisuudet auttavat suojaamaan kasvien juuria äärimmäisiltä lämpötiloilta. Lisäksi korkinkuori on kevyttä, kestävää ja säänkestävää, mikä tekee siitä erinomaisen materiaalin ulkotilojen istuttamiseen.


Eläintarhojen jalkakäytävä: Eläintarhoissa korkkitammen kuorta voidaan käyttää luonnollisena päällysteenä eläintarhoissa. Sen pehmeä ja joustava rakenne tarjoaa mukavat olosuhteet eläimille ja auttaa ylläpitämään oikeaa maaperän kosteutta.


Eläintarhojen koristeet: Korkinkuorta voidaan käyttää myös koristeluun eläintarhoissa. Sitä voidaan käyttää koriste-elementtinä catwalkilla, kävelypoluilla tai näköalatasanteilla. Korkinkuori lisää luonnollista viehätysvoimaa ja on turvallinen lemmikkieläimille.


Substraatti terraarioissa: Korkkitammen kuorta voidaan käyttää alustana eläinten terraarioissa. Se voi olla luonnollinen ja turvallinen substraatti matelijoille, sammakkoeläimille ja muille terraarioissa eläville eläimille. Korkinkuori pitää kosteuden sisällä ja tarjoaa myös suojaa eläimille.


Eläinten traverssit: Korkkitammen kuorta voidaan käyttää materiaalina traversien rakentamiseen apinoiden, limureiden ja muiden villieläinten aitauksiin. Sen luonnollinen rakenne mahdollistaa eläinten tarttumisen ja liikkumisen luonnollisesti.
Toinen erittäin suosittu ratkaisu on orkideoiden viljely korkin kuorella.

Tämä on tehokas tapa kasvattaa näitä kauniita kasveja. Korkinkuori tarjoaa luonnollisen ja kestävän pinnan orkidean juurille tarttumiseen ja mahdollistaa hyvän ilmankierron ja vedenpoiston.


Portugalin tammi- ja korkkifestivaali

Kansallinen korkin ja korkkitammen päivä, jota vietetään 1. kesäkuuta, esiintyy portugalilaisessa kalenterissa osoittamaan kiinnostusta lajiin, jolla on suuri historiallinen symboliikka ja korkea ympäristö-, sosiaalinen ja taloudellinen arvo.

Muinaisista ajoista lähtien sen kuoren ominaisuuksien vuoksi arvostettu korkkitammi on kuvaillut korkin ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia tuhansien vuosien ajan. Useat tutkijat tunnistavat jälkiä sen käytöstä Kiinasta Egyptiin, aluksi konttien sinettinä, talojen eristeenä ja kelluvana kalastuspoijuna. Kreikkalainen filosofi Theophrastus kuvasi jo kasvitieteellisissä teksteissään noin 2200 vuotta sitten, kuinka Quercus suber erottui muista lajeista: “Pyöreä hedelmättömyys aiheuttaa jokaisen puun kuoleman (…). Mutta ehkä korkkitammi on poikkeus. Koska se saa lisää voimaa, jos poistat ulkokorkin…”


Tämä pitkä käyttö ansaitsi sille suojellun lajin aseman, joka sillä on nyt nuoresta iästä lähtien. Esimerkiksi visigoottien kuningas Alarik II (485-507) julisti joukon Iberian niemimaalla voimassa olevia roomalaisia lakeja, jotka sisälsivät toimenpiteitä korkkitammeiden suojelemiseksi. Portugalissa sen suojelu alkoi luultavasti 1200-luvulla, kun kuningas D. Sancho I vapautti vuonna 1209 Castelo Rodrigon ja Castelo Melhorin tavat ja lait, jotka määräävät sakkoja jokaiselle, joka tuhoaa korkkitammea ja uhkaa korkin tuotantoa. tammi, käytetään eläinten ruokinnassa.

1200-luvun lopulla, kuningas Dinisin hallituskaudella, ilmestyi kirjeitä, jotka suojelevat korkki- ja tammitammea, kielsivät ja rankaisivat “hedelmien polttamista ja massiivista leikkaamista, laitonta vihreiden oksien korjuuta ja ennen kaikkea liiallista hakkuutta”.


Näitä ja muita ominaisuuksia on kuvattu vuosisatojen aikana moninkertaistaen alkuperäisen korkkipuun käyttötarkoitukset, joiden arvo ulottuu tammenterhojen käyttöön ja Montadon (kuten korkkiviljelmiä kutsutaan Portugalissa) ekologiseen merkitykseen. mies ja kehittynyt vuosisatojen ajan Portugalissa “parantaakseen niukkojen luonnonvarojen käyttöä ja kannattavuutta alueella, jolle on ominaista Välimeren ilmasto ja köyhät maaperät”.

Tasavallan yleiskokous vahvisti 2000-luvulla (2011) korkkitammen symbolista asemaa julistamalla sen “Portugalin kansallispuuksi”. Tämä tila johtuu muun muassa sen tärkeästä tehtävästä maaperän suojelussa, hydrologisen kierron säätelyssä, hiilen varastoinnissa ja muun muassa veden laadussa eli perusekosysteemipalvelujen varmistamisessa.

Tuhansien työpaikkojensa lisäksi korkilla on merkittävä painoarvo Portugalin viennissä: yli miljardi euroa vuonna 2020 (ja myös vuonna 2019), INE – Instituto Nacional de Statisticin kansainvälisen kaupan tilastojen mukaan. APCOR korostaa tätä panosta – Associação Portuguesa da Cortiça, joka arvioi sen olevan noin 2 % Portugalin tavaraviennistä ja 1,2 % kokonaisviennistä, ja positiivinen kauppatase on 815,6 miljoonaa euroa. Portugali on myös maailman suurin jalostettujen tuotteiden viejä 63 prosentin osuudellaan, mikä vastaa 986,3 miljoonaa euroa.


3 ehdotusta kansallisen korkki- ja korkkitammen päivän juhlimiseen

Kansalliskorkassa ja Oak Korkowyssa on monia mahdollisuuksia tutustua tähän lajiin paremmin ja oppia lisää sen ominaisuuksista ja eduista. Tässä on kolme ehdotusta:

Tutustu maailman suurimpaan korkkitammean

Eri puolilla maata on useita korkkitammea, jotka ovat luonnonmuistomerkkejä, puita, jotka erottuvat muista lajeista kooltaan, rakenteeltaan, iältään, harvinaisuudeltaan, historiallisesti tai maisemaarvoltaan. Yksi merkittävimmistä on “sopiva puu” tai “viheltävä korkkitammi”. Vuonna 2018 tämä ainutlaatuinen korkkitammi Águas de Mouran kylässä (Palmela) palkittiin Euroopan vuoden puuna ja pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan “maailman suurimpana”. Se on 16,2 metriä korkea ja lehtien peitossa, jonka halkaisija on lähes 30 metriä.


Lintuille tarjoaman laajan varjon ja suojan lisäksi sen panos korkintuotantoon erottuu: sitä pidetään maailman tuottavimpana korkkitammena, joka tarjoaa tarpeeksi korkkia 100 000 tulpan valmistukseen.

Vieraile Oak and Corkin observatoriossa

Juhlista tämän jopa 250–300-vuotiaaksi elävän lajin päivää vierailemalla Coruche Oak and Corkin observatoriossa. Arkkitehti Manuel Couceiron suunnittelema rakennus viittaa metaforaan korkkitammesta elävänä elementtinä. Korkkitammea ja korkkia tutkivien laboratorioiden ja työpajojen lisäksi rakennuksessa on myös korkkiteollisuuteen liittyvän tiedon keräämiseen tarkoitettu tila sekä auditorio.

Tutustu Corkin planeettaan

Gaiaan avattiin uusi korkille omistettu luonnonmuseo vuonna 2020. Interaktiivisena kokemuksena Planeta Korka kutsuu sinut tutustumaan tämän tuotteen erilaisiin käyttötarkoituksiin korkkitammen ikivanhasta hyödyntämisestä monipuolisimpiin ja avantgarde-sovelluksiin, kuten perinteiset viinikorkit tai sovellukset ilmailuteollisuudessa.


Jahti korkilla

Core Corkin luonnollinen suljettu solurakenne vähentää lämmönjohtavuutta ja on liukumaton. Jahtikannen päällysteenä käytetty korkki ei ime vettä eikä mätäne. Core Cork on puukuitumateriaali, jossa on luonnollisesti suljetut solut, eikä se hajoa ajan myötä. Tämä johtaa valtaviin pitkän aikavälin etuihin verrattuna kilpaileviin tuotteisiin, jotka voivat olla alttiita mätänemiselle ja hajoamiselle.


Core Cork kestää erinomaisesti sienikasvua verrattuna muihin terassimateriaaleihin. Veneissä käytettävä korkki on helppo leikata tavallisilla leikkuutyökaluilla ja sahoilla. Se palauttaa jopa 85 % alkuperäisestä paksuudestaan ​​voimakkaassa iskussa ja 100 % useimmissa iskuissa. Core Cork irtoaa harvoin iskun vaikutuksesta. Core Cork kiinnittyy kaikkiin tavallisiin laminointihartseihin: PE, PU, ​​VE, epoksi, fenoli.


Tyypillisten merellisten ympäristövaikutusten, kuten suolaveden ja UV-säteilyn, kestävyyden lisäksi korkin kestävyys on myös etusijalla muihin terassimateriaaleihin verrattuna. Korkilla on myös ainutlaatuinen ominaisuus, että se ei kuumene auringossa, joten lämpimänä aurinkoisena päivänä voit kävellä paljain jaloin kannella ilman lämmitetyn kannen aiheuttamaa epämukavuutta.


Korkki kuljetuksessa

Kuljetusvälineiden korkilla on keskeinen rooli eristävänä toimenpiteenä, se vähentää ajoneuvon painoa ja auttaa vähentämään energiankulutusta. Se toimii myös koriste-elementteinä esimerkiksi autoissa tai lentokoneissa. Se on jopa keskeinen materiaali turvallisuuden kannalta. Tämä koskee NASAn kaltaisten avaruusjärjestöjen raketteja ja laskeutujia.

Rautatieteollisuus on yksi talouden sektoreista, jossa energiankulutus on tärkeää talouden ja ekologian yhteydessä. Korkkikomposiittien käyttö auttaa vähentämään painoa ja näin ollen alentamaan junien kulkukustannuksia. Lisäksi lämpömukavuus ja melutaso ovat tärkeitä matkustajille, joihin myös liikenneruuhkat vaikuttavat merkittävästi. Myös junamatkustajien turvallisuutta ajatellen laboratorioissa kehitettyjen korkkikomposiittien korkeat jännitysparametrit ovat tärkeitä.


On myös syytä mainita, että saksalainen Siemens on mukana ratkaisussa, joka mahdollisti kevyen ja joustavan korkkilattian käytön Varsovan metrossa. Viimeinen, yhtä tärkeä korkin parametri on paloturvallisuus.

Jälkimmäinen parametri oli tärkein syy siihen, miksi NASA on käyttänyt korkin ja muiden materiaalien sekoitusta lähes puolen vuosisadan ajan suojellakseen rakettien kalvoja, joiden on kestettävä äärimmäisiä lämpötiloja murtautuessaan ilmakehän läpi.



I fly bruges kork til at skabe finish eller, som i tog, til at reducere vægten af ​​maskinen. I lystbåde, ved siden af ​​teaktræ, er det den mest populære løsning. Den passende korkkomposit er modstandsdygtig over for fugt og varme fra solen.

Et meget populært sted, hvor der bruges kork, er også bilindustrien. Mærker som BMW og Mercedes bruger en korkfinish til bilinteriør, såsom instrumentbrætter. Også populær er gummi-kork og dens anvendelse i form af biltætninger som et mere økologisk alternativ til gummi.


Korkki luokitus syttyvä

Korkin lämpöominaisuuksien ja huonon palamisen ansiosta korkkitammet ovat palonkestävämpiä kuin muut puut. Korkin hidas palaminen tekee siitä luonnollisen palonestoaineen ja muodostaa palosuojan. Palaminen ei tuota savua eikä myrkyllisiä kaasuja.

Kuten muutkin eristysmateriaalit, korkki on paloluokituksen alainen. Paloluokituksella on kaksi perustoimintoa:

antaa sinun upottaa annetut materiaalit laitokseen vahvistamalla niiden paloominaisuudet,
on lähtökohta turvallisuuden valinnassa
Asianomaiset tutkimusyksiköt myöntävät paloluokitukset järjestelmien tai tuotteiden valmistajille. Tärkeä osa luokittelua on kuvaus ratkaisusta, johon se liittyy, ja sen soveltamisalan (pätevyyden).


Rakenteen, tässä tapauksessa puurakenteen, palonkestävyysluokat osoittavat sen kyvyn suorittaa tiettyjä toimintoja tulipalon sattuessa. Palonkestävyysparametri on merkitty kirjaimella “R” ja numeroilla, esim. 15 (tämä on minuuttien lukumäärä, jonka jälkeen tukielementit eivät enää täytä tehtäväänsä). Tärkeitä parametreja ovat myös palotiiviys “E” (liekki- ja kaasutiiviys) ja palosuojaus “I” (lämpötilatiiviys). Näiden parametrien perusteella määritetään rakennuksen palonkestävyysluokka. Palonkestävyyden määrittelevät pääosin arkkitehti ja palomies lain perusteella.



Korkkitutkimuksissa korkki luokitellaan paloluokkaan E. Korkin lämmönkestävyys on R-3,6 – R-4,2 tuumaa kohti. Tämä on parempi arvoalue kuin irtonainen lasikuitu (2,2–2,9 R per tuuma) ja mattalasikuitu (2,9–3,8 R tuumaa kohti). Korkilla on alhainen lämmönjohtavuus – korkki on ihanteellinen lämmöneriste. Sen lämmönjohtavuuskerroin on 0,045 W/mK. Huonosta lämmönjohtavuudestaan ​​johtuen korkki tuntuu aina lämpimältä. Korkin paloturvallisuutta tukee myös se, että keveytensä vuoksi sitä käytetään avaruussukkuloissa sekoitettuna muihin eristysmateriaaleihin, kuten rakettien polttoainesäiliöihin tai eristäviin laskeutujiin.

Katso alla oleva video nähdäksesi kuinka vaikeaa on sytyttää korkki tuleen.https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI


Korkkijauheuutteen käyttö kosmetiikassa

Korkkijauhe kosmetiikan ainesosana?

Kosmetiikan kuluttajien keskuudessa on kasvava kysyntä luonnollisiin ainesosiin perustuville tuotteille. Korkkitammen kuoriuutteella on erittäin tehokas ikääntymistä estävä vaikutus ja se on arvokas raaka-aine päivittäiseen ihonhoitoon.

Korkilla on hämmästyttävä kyky jatkuvasti uudistaa kuorensa. Ihonhoitotuotteissa tämä tarkoittaa parempaa ihon laatua ja sileyttä. Korkkitammiuute on todella monipuolinen ikääntymistä estävä ase! Säännöllisellä käytöllä tieteellinen tutkimus on vahvistanut useita hyödyllisiä vaikutuksia!

Esimerkiksi: intensiivinen kosteutus, ihon karheuden vähentäminen, ihosuojan vahvistaminen ja ihon suojatoimintojen vahvistaminen.


Korkkiuutteet sisältävät mielenkiintoisia ainesosia, joilla on erityisominaisuuksia, kuten antioksidanttisia, anti-inflammatorisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa tällä hetkellä markkinoilla olevien kosmeettisten valmisteiden tehokkuutta.

Korkki ja sen sivutuotteet, kuten korkkipöly, voivat olla monien bioaktiivisten yhdisteiden tärkeä lähde.

Näillä luonnontuotteilla on laaja valikoima tärkeitä ominaisuuksia, nimittäin antioksidanttisia, anti-inflammatorisia, ikääntymistä estäviä, vapauttavia ja pigmenttiä poistavia vaikutuksia.



Niitä voidaan käyttää erilaisissa farmaseuttisissa ja kosmeettisissa tuotteissa. Tämän tyyppiset tuotteet estävät ihon ikääntymistä ja niillä on pigmenttiä poistava tai tukeva vaikutus aknen ja ihotulehduksen hoidossa.

Kemiallisen koostumuksen heterogeenisuus ja epätavalliset ominaisuudet tekevät korkkipölystä suuren potentiaalin ja tärkeän materiaalin. Korkin sivutuotteiden kierrätys ja arvostaminen kosmetiikkateollisuudessa on osa nykyistä kestävän kehityksen näkökulmaa.

Vuonna 2005 yksi ranskalaisista kosmetiikkayrityksistä patentoi idean korkkijauheen käyttöön perustuvasta kosmetiikasta:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf

Miten korkkimetsät tukevat lajien suojelua

Korkkia saadaan Portugalin, Espanjan ja koko Pohjois-Afrikan metsissä kasvavan korkkitammen kuoresta. Korkkitammimetsissä on myös yksi monimuotoisimmista ekosysteemeistä Amazonin tai Borneon sademetsän ulkopuolella, ja satoja erilaisia ​​lajeja kutsuvat sitä kodiksi. Lisäksi monet haavoittuvat ja uhanalaiset eläimet, jotka ovat kotoperäisiä korkkitammimetsissä, luottavat tähän ainutlaatuiseen ympäristöön selviytyäkseen.

Iberian ilves
Iberianilves on maailman uhanalaisin kissalaji, ja se tarvitsee suojaa ja metsästysmaita korkkimetsistä. 2000-luvun alussa tehdyt tutkimukset osoittivat, että aikuisten määrä oli pudonnut alle 100:aan, jotka jakautuivat kahden jalostusryhmän kesken. Huolimatta suojelutoimista sukupuuttoon kuolemisen estämiseksi, ilves kohtaa edelleen monia uhkia, mikä jättää tulevaisuuden epävarmaksi. Näitä uhkia ovat elinympäristöjen häviäminen, ravinnonlähteiden väheneminen, salametsästys ja auto-onnettomuudet.

Kanit ovat iberianilveksen lempiruokaa, mutta sairauksien vuoksi kaniinikanta on vähentynyt, mikä puolestaan ​​on vaikuttanut negatiivisesti ilveskantaan. Uusi infrastruktuuri, kuten tiet, erottaa ja luo esteitä ilvespopulaatioiden välille ja lisää auto-onnettomuuksia.


Lopulta salametsästys uhkaa edelleen iberianilvestä sekä vahingossa tapahtuvia kuolemantapauksia muille eläimille asetettujen ansojen takia. Lynx-ohjelma perustettiin vuonna 2004 suojelemaan ilveksen elinympäristöä. Ohjelmalla on myös kunnianhimoinen tavoite osoittaa, kuinka paikalliset taloudelliset toiminnot, kuten korkinkorjuu, voivat olla yhteensopivia villieläinten suojelun kanssa.

Iberian susi
Iberian susi on Iberian niemimaalta kotoisin oleva harmaan suden alalaji. Suurin osa 2 000 aikuisesta Iberian sudesta on jaettu 350 laumaan Pohjois-Portugalissa ja Luoteis-Espanjassa. Iberian susikanta jatkaa kasvuaan, mutta siihen kohdistuu edelleen useita uhkia, kuten laiton metsästys, saaliiden menetys ja jatkuva elinympäristön menetys. Iberian susien metsästys on laillista Espanjassa, mutta ei Portugalissa, mutta vuosittain myönnetään vain vähän lupia. Susien harvinaisuuden ja vaikeasti havaittavan luonteen vuoksi niitä pidetään “suurriistan” pokaaleina, ja monet metsästäjät metsästävät niitä laittomasti.

Etelä-Espanjassa Sierra Morenan korkkitammimetsissä asuu eteläinen susipopulaatio. Valitettavasti tämä eteläinen populaatio on joutunut yhä eristäytymään, mikä on johtanut sisäsiittoon ja hybridisaatioon koirien kanssa. Tätä populaatiota pidetään nyt alueellisesti sukupuuttoon kuolleena.


Barbary hirvi
Kaikki tämän luettelon haavoittuvat tai uhanalaiset eläimet eivät asu Iberian niemimaalla. Esimerkiksi Barbary-hirvi on hirvi, joka on kotoisin Pohjois-Afrikan rannikolta. Punapeura viihtyi Algerian, Marokon ja Tunisian metsäalueilla ennen kuin se melkein kuoli sukupuuttoon. Marokkoon tuotiin takaisin Tunisiasta barbaaripeurat 1990-luvulla, ja Tazekan kansallispuistossa on suojeltua populaatiota. Peuroilla ei ole luonnollisia petoeläimiä, vaan niitä uhkaavat jatkuva elinympäristön menetys, eristyneet populaatiot ja salametsästys. Kaupungistuminen, maataloustoiminnan laajeneminen ja metsäpalot ovat pirstoneet Pohjois-Afrikan korkkimetsät ja vaikuttaneet hirvipopulaatioihin.

Espanjan keisarillinen kotka
Ei vain nisäkkäät luottavat korkkitammimetsiin pesiessään ja metsästyksessä. Itse asiassa näissä metsissä asuu yli 160 eri lintulajia, mukaan lukien espanjalainen keisarikotka. Suojelutoimien ansiosta espanjalainen keisarikotka kasvoi 1970-luvun 50 pesimäparista noin 485 pesimäpariin. Kantansa uudelleenrakentamisesta huolimatta kotka kohtaa edelleen useita uhkia, kuten saaliin ja elinympäristön menettämisen sekä törmäykset voimalinjoihin. Kuten iberianilves, kotka pitää kaneista, ja siihen vaikuttavat myös kaniinien väheneminen ja meneillään oleva metsän häviäminen alueella. Huolimatta pyrkimyksistä tehdä sähkölinjoista turvallisempia lintuille kaikkialla Espanjassa ja Portugalissa, sähköiskut ovat edelleen uhka espanjalaisille kotkaille. Vuonna 2008 Espanjassa löydettiin 33 kotkaa sähköiskussa.


Barbaarimakakit
Barbary-makakki on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on ainoa Aasian ulkopuolelta löydetty makakki. Barbary-makakki on kriittisesti uhanalainen ja sen kanta vähenee edelleen elinympäristöjen häviämisen, salametsästyksen ja laittoman lemmikkikaupan vuoksi Pohjois-Afrikassa. Arvioiden mukaan Marokosta salakuljetetaan vuosittain noin 300 nuorta makakiapinaa osana eksoottisten lemmikkieläinten laitonta kauppaa, mikä haittaa tämän lajin kannan kasvua. Viljelijät pitävät tätä lajia myös tuholaisena. Laittomien hakkuiden aiheuttamilla elinympäristöjen menetyksellä on myös tuhoisa vaikutus Atlasvuorten tammi-, setri- ja korkkimetsissä eläviin makakkiapinoihin. Lehtien raivaus hajanaisia ​​metsäalueita, jotka eristävät makakit ja vähentävät niiden lisääntymismahdollisuuksia.

Makakit liittyvät ainutlaatuisesti metsiin, ja ne tarvitsevat suojaa ja ruokaa. Makakit sen sijaan tukevat metsiä levittämällä siemeniä ja hallitsemalla hyönteispopulaatioita. Barbary makakit ovat erinomainen indikaattori Atlasvuorten metsien terveydestä ja laadusta. Elinympäristön häviäminen on jatkuva uhka kaikille näille lajeille. Toisin kuin muut puutuotteet, puuta ei tarvitse kaataa korkkia korjattaessa. Sen sijaan korkki korjataan korkkitammesta 9 vuoden välein puuystävällisellä prosessilla. Tämän vuoksi korkki on yksi niistä harvoista tilanteista, joissa tuotteen ostaminen rohkaisee eikä rajoittaa elinympäristön kasvua.

Korkki talvipuutarhassa

Jos asut lasitalossa tai sinulla on toinen olohuone, jossa tunnet olosi ulkona ympäri vuoden, kannattaa harkita korkkiparketin tai paneelien käyttöä siinä! Viherhuoneen laattojen tulee myös sopia täydellisesti sen hemat-tunnelmaan.

Loppujen lopuksi viherhuoneen laattojen tai muiden lattiapäällysteiden tulee olla paitsi esteettisiä myös toiminnallisia vaatimuksia. Lattiapäällysteen tulee kestää ulkotilan äärimmäiset lämpötilanvaihtelut.


Korkplattor gör rummet mysigt och lätt att rengöra. De uppfyller höga krav där inte alla golvbeläggningar fungerar. Blir det kallt i vinterträdgården fungerar inte vanlig parkett eller laminat lika bra som ett korkgolv.

Spår av vatten kan skada golvet och frostskador kan inte uteslutas. Matta till uterummet är inte så tålig och lätt att rengöra.


PVC-golv då de snabbt kan bli hala när de är våta. Korkgolv kommer i form av paneler och korkparkett och läggs eller limmas mot golvet. Det är ett naturmaterial, det isolerar perfekt termiskt och akustiskt och är vänligt för personer som är allergiska mot husdamm.

Skötseln av ett korkgolv liknar den för trägolv. Regelbunden tätning med vax rekommenderas så att den inte utsätts för klimatpåverkan


X
Tilaa Korkkinäytteitä