Kaikki mitä olet aina halunnut tietää korkista

Ja ei, ”korkki” en tarkoita Irlannin Corkin kaupunkia (vaikka se on luultavasti erittäin kaunis kaupunki). Korkki on ainutlaatuinen materiaali, joka on uutettu korkkitammien kuoresta ja jolla on monia käyttötarkoituksia.

Ilmeisesti mieleen tulee viinin pullotus. Viiniä ilman korkitulppa on vaikea kuvitella. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa korkinkäyttö. Oletko koskaan kuullut korkkirullista tai korkkilattioista? Kyllä, se on todella merkittävä materiaali.


Mistä kaikki alkaa


Korkin historia liittyy korkitammen kuoreen. Kuoren hankkiminen itse ei ole niin helppoa, koska koko prosessi on tiukasti säädelty lailla. Tietenkin kaikki haluavat korkkilaudan tai jopa korkkiseinän.

Mutta se ei ole niin yksinkertaista. Korkkitammi on ikivihreä puu, joka on noin 150-200 vuotta vanha. Se kasvaa parhaiten Välimeren maastossa, ja siksi siellä on helppo tavata korkitammi – yleisimpiä Portugalissa, jossa se vie jopa 22% koko maan pinta-alasta. Se on vaikuttava, eikö olekin?


Kuoren saaminen


Joten jos törmäät korkkitammiin, et voi vain leikata puuta ja kuori pois kuorta. Periaatteessa vain pätevät ja koulutetut ihmiset voivat tehdä tämän, ja heidän on sallittava kuoriutua puusta kerran yhdeksän vuoden välein, pääasiassa kasvukauden aikana, jolloin korkkitammessa kasvaa uusi kuori hyvin nopeasti.

Prosessin aikana puuta ei voida kaataa tai vahingoittaa millään muulla tavalla. Et halua tuhota herkkää ekosysteemiä vain saadaksesi hyvän korkkilevyn.


Kuori puu


Saatat ihmetellä, miten voit saada kuoren katkaisematta puuta. No, se on oikeastaan ​​ainoa puu, jonka ihminen on törmännyt ja jota ei tarvitse kaataa kuorensa vuoksi, koska se kasvaa kahdessa kerroksessa.

Sisustus on elossa ja muodostaa perustan uudelle kuorikerrokselle, joka suojaa puuta lämpötilan muutoksilta. Jos ulkokerros kuolee, se voidaan poistaa erityisellä kirveellä, joka ei vahingoita itse puuta.


Korkkisäästyi


Irrotettu korkkisetetaan jonnekin ilman vaikutuksen alaiseksi, jotta se voi parantaa sen laatua ja tulla vielä paremmaksi. Tämä prosessi kestää muutaman viikon.

Sen kuoren tahrat höyrytetään siten, että kaikki mehut, vikoja ja muita ei-toivottuja asioita katoavat. Kuori pysyy puhtaana ja valmiina jatkokäsittelyyn, kun sinulle valmistetaan uusi seinä, lauta tai korkkirulla.


Vastaa

X
Tilaa Korkkinäytteitä