Blogi

Jahti korkilla

Core Corkin luonnollinen suljettu solurakenne vähentää lämmönjohtavuutta ja on liukumaton. Jahtikannen päällysteenä käytetty korkki ei ime vettä eikä mätäne. Core Cork on puukuitumateriaali, jossa on luonnollisesti suljetut solut, eikä se hajoa ajan myötä. Tämä johtaa valtaviin pitkän aikavälin etuihin verrattuna kilpaileviin tuotteisiin, jotka voivat olla alttiita mätänemiselle ja hajoamiselle.


Core Cork kestää erinomaisesti sienikasvua verrattuna muihin terassimateriaaleihin. Veneissä käytettävä korkki on helppo leikata tavallisilla leikkuutyökaluilla ja sahoilla. Se palauttaa jopa 85 % alkuperäisestä paksuudestaan ​​voimakkaassa iskussa ja 100 % useimmissa iskuissa. Core Cork irtoaa harvoin iskun vaikutuksesta. Core Cork kiinnittyy kaikkiin tavallisiin laminointihartseihin: PE, PU, ​​VE, epoksi, fenoli.


Tyypillisten merellisten ympäristövaikutusten, kuten suolaveden ja UV-säteilyn, kestävyyden lisäksi korkin kestävyys on myös etusijalla muihin terassimateriaaleihin verrattuna. Korkilla on myös ainutlaatuinen ominaisuus, että se ei kuumene auringossa, joten lämpimänä aurinkoisena päivänä voit kävellä paljain jaloin kannella ilman lämmitetyn kannen aiheuttamaa epämukavuutta.


Korkki kuljetuksessa

Kuljetusvälineiden korkilla on keskeinen rooli eristävänä toimenpiteenä, se vähentää ajoneuvon painoa ja auttaa vähentämään energiankulutusta. Se toimii myös koriste-elementteinä esimerkiksi autoissa tai lentokoneissa. Se on jopa keskeinen materiaali turvallisuuden kannalta. Tämä koskee NASAn kaltaisten avaruusjärjestöjen raketteja ja laskeutujia.

Rautatieteollisuus on yksi talouden sektoreista, jossa energiankulutus on tärkeää talouden ja ekologian yhteydessä. Korkkikomposiittien käyttö auttaa vähentämään painoa ja näin ollen alentamaan junien kulkukustannuksia. Lisäksi lämpömukavuus ja melutaso ovat tärkeitä matkustajille, joihin myös liikenneruuhkat vaikuttavat merkittävästi. Myös junamatkustajien turvallisuutta ajatellen laboratorioissa kehitettyjen korkkikomposiittien korkeat jännitysparametrit ovat tärkeitä.


On myös syytä mainita, että saksalainen Siemens on mukana ratkaisussa, joka mahdollisti kevyen ja joustavan korkkilattian käytön Varsovan metrossa. Viimeinen, yhtä tärkeä korkin parametri on paloturvallisuus.

Jälkimmäinen parametri oli tärkein syy siihen, miksi NASA on käyttänyt korkin ja muiden materiaalien sekoitusta lähes puolen vuosisadan ajan suojellakseen rakettien kalvoja, joiden on kestettävä äärimmäisiä lämpötiloja murtautuessaan ilmakehän läpi.I fly bruges kork til at skabe finish eller, som i tog, til at reducere vægten af ​​maskinen. I lystbåde, ved siden af ​​teaktræ, er det den mest populære løsning. Den passende korkkomposit er modstandsdygtig over for fugt og varme fra solen.

Et meget populært sted, hvor der bruges kork, er også bilindustrien. Mærker som BMW og Mercedes bruger en korkfinish til bilinteriør, såsom instrumentbrætter. Også populær er gummi-kork og dens anvendelse i form af biltætninger som et mere økologisk alternativ til gummi.


Korkki luokitus syttyvä

Korkin lämpöominaisuuksien ja huonon palamisen ansiosta korkkitammet ovat palonkestävämpiä kuin muut puut. Korkin hidas palaminen tekee siitä luonnollisen palonestoaineen ja muodostaa palosuojan. Palaminen ei tuota savua eikä myrkyllisiä kaasuja.

Kuten muutkin eristysmateriaalit, korkki on paloluokituksen alainen. Paloluokituksella on kaksi perustoimintoa:

antaa sinun upottaa annetut materiaalit laitokseen vahvistamalla niiden paloominaisuudet,
on lähtökohta turvallisuuden valinnassa
Asianomaiset tutkimusyksiköt myöntävät paloluokitukset järjestelmien tai tuotteiden valmistajille. Tärkeä osa luokittelua on kuvaus ratkaisusta, johon se liittyy, ja sen soveltamisalan (pätevyyden).


Rakenteen, tässä tapauksessa puurakenteen, palonkestävyysluokat osoittavat sen kyvyn suorittaa tiettyjä toimintoja tulipalon sattuessa. Palonkestävyysparametri on merkitty kirjaimella “R” ja numeroilla, esim. 15 (tämä on minuuttien lukumäärä, jonka jälkeen tukielementit eivät enää täytä tehtäväänsä). Tärkeitä parametreja ovat myös palotiiviys “E” (liekki- ja kaasutiiviys) ja palosuojaus “I” (lämpötilatiiviys). Näiden parametrien perusteella määritetään rakennuksen palonkestävyysluokka. Palonkestävyyden määrittelevät pääosin arkkitehti ja palomies lain perusteella.Korkkitutkimuksissa korkki luokitellaan paloluokkaan E. Korkin lämmönkestävyys on R-3,6 – R-4,2 tuumaa kohti. Tämä on parempi arvoalue kuin irtonainen lasikuitu (2,2–2,9 R per tuuma) ja mattalasikuitu (2,9–3,8 R tuumaa kohti). Korkilla on alhainen lämmönjohtavuus – korkki on ihanteellinen lämmöneriste. Sen lämmönjohtavuuskerroin on 0,045 W/mK. Huonosta lämmönjohtavuudestaan ​​johtuen korkki tuntuu aina lämpimältä. Korkin paloturvallisuutta tukee myös se, että keveytensä vuoksi sitä käytetään avaruussukkuloissa sekoitettuna muihin eristysmateriaaleihin, kuten rakettien polttoainesäiliöihin tai eristäviin laskeutujiin.

Katso alla oleva video nähdäksesi kuinka vaikeaa on sytyttää korkki tuleen.https://www.youtube.com/watch?v=YdSWJypDSbI


Korkkijauheuutteen käyttö kosmetiikassa

Korkkijauhe kosmetiikan ainesosana?

Kosmetiikan kuluttajien keskuudessa on kasvava kysyntä luonnollisiin ainesosiin perustuville tuotteille. Korkkitammen kuoriuutteella on erittäin tehokas ikääntymistä estävä vaikutus ja se on arvokas raaka-aine päivittäiseen ihonhoitoon.

Korkilla on hämmästyttävä kyky jatkuvasti uudistaa kuorensa. Ihonhoitotuotteissa tämä tarkoittaa parempaa ihon laatua ja sileyttä. Korkkitammiuute on todella monipuolinen ikääntymistä estävä ase! Säännöllisellä käytöllä tieteellinen tutkimus on vahvistanut useita hyödyllisiä vaikutuksia!

Esimerkiksi: intensiivinen kosteutus, ihon karheuden vähentäminen, ihosuojan vahvistaminen ja ihon suojatoimintojen vahvistaminen.


Korkkiuutteet sisältävät mielenkiintoisia ainesosia, joilla on erityisominaisuuksia, kuten antioksidanttisia, anti-inflammatorisia ja antibakteerisia ominaisuuksia, jotka voivat parantaa tällä hetkellä markkinoilla olevien kosmeettisten valmisteiden tehokkuutta.

Korkki ja sen sivutuotteet, kuten korkkipöly, voivat olla monien bioaktiivisten yhdisteiden tärkeä lähde.

Näillä luonnontuotteilla on laaja valikoima tärkeitä ominaisuuksia, nimittäin antioksidanttisia, anti-inflammatorisia, ikääntymistä estäviä, vapauttavia ja pigmenttiä poistavia vaikutuksia.Niitä voidaan käyttää erilaisissa farmaseuttisissa ja kosmeettisissa tuotteissa. Tämän tyyppiset tuotteet estävät ihon ikääntymistä ja niillä on pigmenttiä poistava tai tukeva vaikutus aknen ja ihotulehduksen hoidossa.

Kemiallisen koostumuksen heterogeenisuus ja epätavalliset ominaisuudet tekevät korkkipölystä suuren potentiaalin ja tärkeän materiaalin. Korkin sivutuotteiden kierrätys ja arvostaminen kosmetiikkateollisuudessa on osa nykyistä kestävän kehityksen näkökulmaa.

Vuonna 2005 yksi ranskalaisista kosmetiikkayrityksistä patentoi idean korkkijauheen käyttöön perustuvasta kosmetiikasta:

https://patentimages.storage.googleapis.com/07/bb/99/77d3c278c2dcff/WO2005060930A1.pdf

Miten korkkimetsät tukevat lajien suojelua

Korkkia saadaan Portugalin, Espanjan ja koko Pohjois-Afrikan metsissä kasvavan korkkitammen kuoresta. Korkkitammimetsissä on myös yksi monimuotoisimmista ekosysteemeistä Amazonin tai Borneon sademetsän ulkopuolella, ja satoja erilaisia ​​lajeja kutsuvat sitä kodiksi. Lisäksi monet haavoittuvat ja uhanalaiset eläimet, jotka ovat kotoperäisiä korkkitammimetsissä, luottavat tähän ainutlaatuiseen ympäristöön selviytyäkseen.

Iberian ilves
Iberianilves on maailman uhanalaisin kissalaji, ja se tarvitsee suojaa ja metsästysmaita korkkimetsistä. 2000-luvun alussa tehdyt tutkimukset osoittivat, että aikuisten määrä oli pudonnut alle 100:aan, jotka jakautuivat kahden jalostusryhmän kesken. Huolimatta suojelutoimista sukupuuttoon kuolemisen estämiseksi, ilves kohtaa edelleen monia uhkia, mikä jättää tulevaisuuden epävarmaksi. Näitä uhkia ovat elinympäristöjen häviäminen, ravinnonlähteiden väheneminen, salametsästys ja auto-onnettomuudet.

Kanit ovat iberianilveksen lempiruokaa, mutta sairauksien vuoksi kaniinikanta on vähentynyt, mikä puolestaan ​​on vaikuttanut negatiivisesti ilveskantaan. Uusi infrastruktuuri, kuten tiet, erottaa ja luo esteitä ilvespopulaatioiden välille ja lisää auto-onnettomuuksia.


Lopulta salametsästys uhkaa edelleen iberianilvestä sekä vahingossa tapahtuvia kuolemantapauksia muille eläimille asetettujen ansojen takia. Lynx-ohjelma perustettiin vuonna 2004 suojelemaan ilveksen elinympäristöä. Ohjelmalla on myös kunnianhimoinen tavoite osoittaa, kuinka paikalliset taloudelliset toiminnot, kuten korkinkorjuu, voivat olla yhteensopivia villieläinten suojelun kanssa.

Iberian susi
Iberian susi on Iberian niemimaalta kotoisin oleva harmaan suden alalaji. Suurin osa 2 000 aikuisesta Iberian sudesta on jaettu 350 laumaan Pohjois-Portugalissa ja Luoteis-Espanjassa. Iberian susikanta jatkaa kasvuaan, mutta siihen kohdistuu edelleen useita uhkia, kuten laiton metsästys, saaliiden menetys ja jatkuva elinympäristön menetys. Iberian susien metsästys on laillista Espanjassa, mutta ei Portugalissa, mutta vuosittain myönnetään vain vähän lupia. Susien harvinaisuuden ja vaikeasti havaittavan luonteen vuoksi niitä pidetään “suurriistan” pokaaleina, ja monet metsästäjät metsästävät niitä laittomasti.

Etelä-Espanjassa Sierra Morenan korkkitammimetsissä asuu eteläinen susipopulaatio. Valitettavasti tämä eteläinen populaatio on joutunut yhä eristäytymään, mikä on johtanut sisäsiittoon ja hybridisaatioon koirien kanssa. Tätä populaatiota pidetään nyt alueellisesti sukupuuttoon kuolleena.


Barbary hirvi
Kaikki tämän luettelon haavoittuvat tai uhanalaiset eläimet eivät asu Iberian niemimaalla. Esimerkiksi Barbary-hirvi on hirvi, joka on kotoisin Pohjois-Afrikan rannikolta. Punapeura viihtyi Algerian, Marokon ja Tunisian metsäalueilla ennen kuin se melkein kuoli sukupuuttoon. Marokkoon tuotiin takaisin Tunisiasta barbaaripeurat 1990-luvulla, ja Tazekan kansallispuistossa on suojeltua populaatiota. Peuroilla ei ole luonnollisia petoeläimiä, vaan niitä uhkaavat jatkuva elinympäristön menetys, eristyneet populaatiot ja salametsästys. Kaupungistuminen, maataloustoiminnan laajeneminen ja metsäpalot ovat pirstoneet Pohjois-Afrikan korkkimetsät ja vaikuttaneet hirvipopulaatioihin.

Espanjan keisarillinen kotka
Ei vain nisäkkäät luottavat korkkitammimetsiin pesiessään ja metsästyksessä. Itse asiassa näissä metsissä asuu yli 160 eri lintulajia, mukaan lukien espanjalainen keisarikotka. Suojelutoimien ansiosta espanjalainen keisarikotka kasvoi 1970-luvun 50 pesimäparista noin 485 pesimäpariin. Kantansa uudelleenrakentamisesta huolimatta kotka kohtaa edelleen useita uhkia, kuten saaliin ja elinympäristön menettämisen sekä törmäykset voimalinjoihin. Kuten iberianilves, kotka pitää kaneista, ja siihen vaikuttavat myös kaniinien väheneminen ja meneillään oleva metsän häviäminen alueella. Huolimatta pyrkimyksistä tehdä sähkölinjoista turvallisempia lintuille kaikkialla Espanjassa ja Portugalissa, sähköiskut ovat edelleen uhka espanjalaisille kotkaille. Vuonna 2008 Espanjassa löydettiin 33 kotkaa sähköiskussa.


Barbaarimakakit
Barbary-makakki on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on ainoa Aasian ulkopuolelta löydetty makakki. Barbary-makakki on kriittisesti uhanalainen ja sen kanta vähenee edelleen elinympäristöjen häviämisen, salametsästyksen ja laittoman lemmikkikaupan vuoksi Pohjois-Afrikassa. Arvioiden mukaan Marokosta salakuljetetaan vuosittain noin 300 nuorta makakiapinaa osana eksoottisten lemmikkieläinten laitonta kauppaa, mikä haittaa tämän lajin kannan kasvua. Viljelijät pitävät tätä lajia myös tuholaisena. Laittomien hakkuiden aiheuttamilla elinympäristöjen menetyksellä on myös tuhoisa vaikutus Atlasvuorten tammi-, setri- ja korkkimetsissä eläviin makakkiapinoihin. Lehtien raivaus hajanaisia ​​metsäalueita, jotka eristävät makakit ja vähentävät niiden lisääntymismahdollisuuksia.

Makakit liittyvät ainutlaatuisesti metsiin, ja ne tarvitsevat suojaa ja ruokaa. Makakit sen sijaan tukevat metsiä levittämällä siemeniä ja hallitsemalla hyönteispopulaatioita. Barbary makakit ovat erinomainen indikaattori Atlasvuorten metsien terveydestä ja laadusta. Elinympäristön häviäminen on jatkuva uhka kaikille näille lajeille. Toisin kuin muut puutuotteet, puuta ei tarvitse kaataa korkkia korjattaessa. Sen sijaan korkki korjataan korkkitammesta 9 vuoden välein puuystävällisellä prosessilla. Tämän vuoksi korkki on yksi niistä harvoista tilanteista, joissa tuotteen ostaminen rohkaisee eikä rajoittaa elinympäristön kasvua.

Korkki talvipuutarhassa

Jos asut lasitalossa tai sinulla on toinen olohuone, jossa tunnet olosi ulkona ympäri vuoden, kannattaa harkita korkkiparketin tai paneelien käyttöä siinä! Viherhuoneen laattojen tulee myös sopia täydellisesti sen hemat-tunnelmaan.

Loppujen lopuksi viherhuoneen laattojen tai muiden lattiapäällysteiden tulee olla paitsi esteettisiä myös toiminnallisia vaatimuksia. Lattiapäällysteen tulee kestää ulkotilan äärimmäiset lämpötilanvaihtelut.


Korkplattor gör rummet mysigt och lätt att rengöra. De uppfyller höga krav där inte alla golvbeläggningar fungerar. Blir det kallt i vinterträdgården fungerar inte vanlig parkett eller laminat lika bra som ett korkgolv.

Spår av vatten kan skada golvet och frostskador kan inte uteslutas. Matta till uterummet är inte så tålig och lätt att rengöra.


PVC-golv då de snabbt kan bli hala när de är våta. Korkgolv kommer i form av paneler och korkparkett och läggs eller limmas mot golvet. Det är ett naturmaterial, det isolerar perfekt termiskt och akustiskt och är vänligt för personer som är allergiska mot husdamm.

Skötseln av ett korkgolv liknar den för trägolv. Regelbunden tätning med vax rekommenderas så att den inte utsätts för klimatpåverkan


Kuinka asentaa korkkirulla seinälle

Korkin vuoraus seinälle ei ole vaikeaa. Se ei tietenkään ole monimutkaista, jos teemme sen oikein

https://korkkikauppa.fi/luokoka/korkki-rulle/

Tarvittavat materiaalit ovat korkkitela, lasta tai sivellin ja kontakti- tai vesiliima.
Ennen korkin liimaamista jokainen seinä on pohjustettava. Ja kuivaa se; seinä ei saa olla märkä.
Levitä liimaa lastalla tai siveltimellä rullan pinnalle ja liimattavalle seinälle.

Liimaa tulee levittää tasaisesti, eikä tyhjiä kohtia saa jättää, koska myöhemmin löystyneestä tulppasta saattaa tulla pullistumia (jotka voidaan poistaa lävistämällä kupla varovasti ja ruiskuttamalla pieni määrä liimaa pinnan alle ruiskulla).


Sekä korkin pinnan että seinien tulee olla kuivia ja sileitä. Ole erityisen varovainen liimaaessasi, koska liima kuivuu hyvin nopeasti, joten vaaditaan suurta tarkkuutta. Tela sopii parhaiten liimatulle pinnalle 3 henkilön toimesta. 2 henkilöä rullaa rullaa ja kolmas painaa rullaa tasaisesti rullan kanssa niin, että se tarttuu seinään koko pinnaltaan.

Jos et halua kiinnittää korkkia suoraan seinään, jotta se ei vahingoitu tai koska se tuntuu sinulle helpommalta, tee se jostain muusta materiaalista valmistetulle laudalle ja ruuvaa se sitten seinään.

Kontaktiliima on hieman vesiliimaa vahvempaa ja sopii erilaisiin seiniin, myös metalliin. Toisaalta sillä on voimakas haju, joka katoaa täysin kahdessa päivässä.


Jos talossa on lapsia tai allergikoita ja pinta, johon korkki halutaan kiinnittää, on tavallinen kipsi- tai teräsbetoniseinä, kannattaa käyttää vesiliimaa, joka sitoutuu haihduttamalla vettä.

Suosittu idea ihmisille, jotka haluavat yhdistää korkin eristäviä, koristeellisia ja toiminnallisia ominaisuuksia, on ostaa korkkirulla ja kiinnittää siihen valittu kuvio 3 mm seinäkorkkilaattoja.

Tämän ratkaisun ansiosta emme vain eristä ja koristele talomme seiniä, vaan saamme myös korkkiseinän, johon voimme ripustaa tärkeitä asioita muistettavana tai koristella sitä jollain tavalla.

Lopuksi esittelemme videoesityksen, joka näyttää vaihe vaiheelta, kuinka korkkitela asennetaan kotona.

https://www.youtube.com/watch?v=agCRW8VoWUUar.


Korkki kosketuksissa elintarvikkeiden kanssa – oikeudelliset näkökohdat

Täysin luonnonmateriaalina korkki on EU-lainsäädännön mukaan tarkoitettu elintarvikekosketukseen. Suosittelemme tutustumaan korkinpuhdistusainevalikoimaamme ja luetteloon säädöksistä, jotka vahvistavat, että EU-lainsäädännön mukainen korkki on täysin turvallista joutua kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa.

https://korkkikauppa.fi/luokka/korkki-lasinaluset/

Kaikkiin elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuviin materiaaleihin sovelletaan kahta eurooppalaista lainsäädäntöä:
• Asetus (EY) 1935/2004 elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista, ns.
Puiteasetus tai FCM-asetus (elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit)

Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien ja esineiden mukana tulee olla kirjallinen vakuutus, joka todistaa, että ne ovat niihin sovellettavien määräysten mukaisia.

Kirjallisen vakuutuksen avulla voidaan helposti tunnistaa materiaalit, esineet tai tuotteet, jotka ovat syntyneet valmistuksen välivaiheissa tai aineet, joita varten se on annettu.


• asetus (EY) 2023/2006 tiettyihin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen materiaalien ja tarvikkeiden hyvistä valmistustavoista
Elintarvikekontakti, joka tunnetaan myös nimellä GMP (Good Manufacturing Practice) -säännökset

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R2023-20080417&from=FI

Siksi kaiken materiaalin, jota pidetään FCM:nä, on oltava tämän lainsäädännön mukainen.

Asetus koskee muun muassa korkkia. Alla linkki säädösten koko tekstiin:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=CELEX%3A32004R1935

Taide. 16 – Vaatimustenmukaisuusvakuutus
Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien ja esineiden mukana tulee olla kirjallinen vakuutus, joka todistaa, että ne ovat niihin sovellettavien määräysten mukaisia.

Kirjallisesta vakuutuksesta on helppo tunnistaa valmistuksen välivaiheen materiaalit, esineet tai tuotteet tai aineet, joille se on annettu.


• asetus (EY) 2023/2006 tiettyihin käyttötarkoituksiin tarkoitettujen materiaalien ja tarvikkeiden hyvistä valmistustavoista
Elintarvikekontakti, joka tunnetaan myös nimellä GMP (Good Manufacturing Practice) -säännökset

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2006/2023/oj

Siksi kaiken materiaalin, jota pidetään FCM:nä, on oltava tämän lainsäädännön mukainen.

Muita EU-lainsäädännön asiakirjoja, joihin korkkiasetus viittaa, on “Korkkitulppia ja muita elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvia korkkimateriaaleja ja -tuotteita koskeva politiikka”.

https://www.edqm.eu/documents/52006/326251/Policy+statement+concerning+cork+stoppers+ja+muita+korkki+materiaaleja+ja+esineitä+tarkoitettu+tule+kontaktiin+ elintarvikkeet +%28Versio+2+päivätty+2007-09-05%29.pdf/a9a93369-d5a7-a890-9803-2223303f6678? version=1.1&t=1643300608883&download=true

Ja ISO-dokumentti ISO 633: 2019, johon yllä oleva asiakirja viittaa

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:633:ed-3:v1:en


Korkkimuseo Espanjassa

San Vicente de Alcántarassa (oikein Portugalin rajalla) sijaitseva Korkki Identity -museo esittelee tämän materiaalin tuotantoa, valmistusta ja käyttöikää. Corkin identiteetin museo sijaitsee San Vicente de Alcántarassa, ja tämä johtuu siitä, että Rayanon kunta on ominaista tuotantoon, erityisesti tämän materiaalin tuotantoon: korkkiteollisuus ilmestyi melkein kaksi vuosisataa sitten tässä kunnassa ja korkista tuli keskeinen osa sen elämää ja kulttuuria.

Kreikkalaiset ja roomalaiset käyttivät jo korkkia amforien peittämiseen, “ja jopa keskiajalla Saksassa arkkuja tehtiin tästä materiaalista, koska se oli hyvä säilöntäaine”, toteaa Laura Brixedo, avatun Korkki Museum of Identity -keskuksen johtaja. sen ovensa vuonna 2008. levittääkseen kulttuuria, joka pyörii sen tuotannon ja jalostuksen ympärillä.

”Se sijaitsee täällä, koska se on ollut kaupungin taloudellinen perusta 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nykyään monet San Vicenten ihmiset työskentelevät korkissa ja 35 alueellamme rekisteröidyssä tehtaassa, ja se vaikuttaa kulttuuriimme”, hän jatkaa. Brixedo tutkii, kuinka tämä perinne siirtyi Kataloniaan – “Girona, teollisuuden kehto” – ja sieltä muualle Iberian niemimaalle.


Kun katalaanit ymmärsivät, että Andalusian, Extremaduran ja Portugalin kolmiossa “oli paras korkki”, ja hän päätti, kuten englantilainen John Robinson, avata uuden tehtaan San Vicente de Alcántaraan, joka työllisti satoja työntekijöitä. Se oli vuonna 1858, ja vain kolme vuosikymmentä myöhemmin, rautateiden syntyessä, ala koki taloudellisen räjähdyksen.

Museum of Cork Traditionin gallerioissa voit katsella korkkia mikroskoopin alla ja arvostaa sen pitkänomaisia ​​ja onttoja soluja, oppia suberiinin olevan aine, joka estää viinin hapettumista tästä materiaalista tehdyn korkin levittämisen jälkeen ja muita tieteellisiä mielenkiintoisia asioita. .

Mutta myös osoittamaan, kuinka tämä sektori määritteli San Vicenten kulttuurin. ”Suositut festivaalemme pyörivät korkkien ympärillä. Tammikuun 21. päivän yönä, suojelijamme aattona, juhlimme Los Mascarronesia ja hieromme toisiamme poltetulla korkilla. Ja Corpus Christillä teemme kadulla mattoja värillisestä sahanpurusta, suolasta ja korkkilastuista ”, nainen muistelee ja korostaa, kuinka tämä materiaali on läsnä jokaisen kodin arjessa.


“Isovanhempamme ja isoisovanhempamme tekivät korkista teurastamoissa käyttämiään kaukaloita, lounaslaatikoita ja jopa castillejoja, eräänlaisia syöttötuoleja vauvoille.” Käsityötaitoa, joka säilyy edelleen tässä Badajozin kaupungissa, joka käyttää tätä materiaalia luodakseen kaikenlaisia henkilökohtaisia muistomerkkejä siitä, miksi korkki oli, on ja tulee olemaan San Vicenten elämän päähenkilö.

Toisessa osassa Espanjaa, kun taas Santiseben del Puerton kaupungissa, on toinen korkkimuseo, jossa näemme pääasiassa vanhojen käsityöläisten tuotteita, korkkihahmoja ja opimme lisää korkin historiasta tässä osassa Espanjaa. Alta löydät myös videon, jossa esitetään museota mainostava lyhytelokuva.

https://www.youtube.com/watch?v=FLUC-AdPWEo


Korkkitulpat puutarhoihin purkeissa

Osana toista korkkiin läheisesti liittyvää uteliaisuutta haluamme esitellä teille ns. lasipuutarhat, jotka ovat olleet suosittuja Suomalainen markkinoilla pitkään. Viimeksi tällainen kiinnostus oli lännessä 1980- ja 1990-luvuilla, jolloin niitä myytiin satoja tuhansia vuosittain. Nyt he elävät ehdottomasti renessanssia.

https://korkkikauppa.fi/luokka/pullonkorkit/

Lasipuutarhat luotiin välineeksi kuljettaa kasveja pitkiä matkoja laivoilla. Viktoriaanisella aikakaudella, kun lasin valmistus teollisessa mittakaavassa halpeni ja helpotti, kasvien kasvattamisesta lasisäiliöissä tuli nopeasti erittäin muodikasta toimintaa. Hyvä uutinen on, että pullopuutarhoja on suhteellisen helppo luoda, eivätkä ne vaadi paljon huoltoa.

Täytä ensin purkin alusta varovasti laavasoralla ja levitä se tasaisesti. Pidä sitä vinossa ja anna soran liukua alas sivuseinää, muuten saatat rikkoa lasin.


Levitä aktiivihiiltä tasaisesti laavasoran päälle homeen estämiseksi. Täytä seuraava kerros varovasti kasvissubstraatilla.

Tiivistä kasvialusta varovasti ja tasaisesti käsin ja kaivaa sitten sormillasi 3 pientä reikää (2 pienelle kasville ja sammaleelle). Poista kasvit ruukusta työntämällä ne sivulle ja asettamalla ne ylösalaisin ja asettamalla ne reikiin.

Täytä ensin purkin alusta varovasti laavasoralla ja levitä se tasaisesti. Pidä sitä vinossa ja anna soran liukua alas sivuseinää, muuten saatat rikkoa lasin.

Levitä aktiivihiiltä tasaisesti laavasoran päälle homeen estämiseksi. Täytä seuraava kerros varovasti kasvissubstraatilla.


Tiivistä kasvialusta varovasti ja tasaisesti käsin ja kaivaa sitten sormillasi 3 pientä reikää (2 pienelle kasville ja sammaleelle). Poista kasvit ruukusta työntämällä ne sivulle ja asettamalla ne ylösalaisin ja asettamalla ne reikiin.

Paina varovasti, mutta tiukasti joka puolelta. Aseta korkein kasvi päähän mahdollisimman keskelle, jotta lasiin jää runsaasti tilaa käsille.

Kun pienempi kasvi ja sammal on istutettu ulkoseinille, keskelle kaivetaan reikä ja sijoitetaan korkein kasvi. Käytä sitten sormillasi kasvien väliainetta alas lasin reunaan.

Aseta koristekivi varovasti avoimelle alueelle ja paina kevyesti. Tasaisen jakautumisen varmistamiseksi lasissa minikasvin, sammalen ja koristekiven tulee muodostaa kolmio keskikasvin ympärille.


Kun laitat mullan, kastelet sen kunnolla ja varustat sen päälle korkilla, lasipurkki luo oman mikroilmaston.

Se toimii kierrättämällä kosteutta säiliön läpi, joka haihtuu ja osuu lasikoteloon, sitten kun se jäähtyy, vesi putoaa takaisin maaperään, jolloin kierto päättyy.

Vaikka haluat esitellä lasipuutarhaasi arvostaaksesi sen kauneutta enemmän, varmista, että se on alttiina suoralle auringonvalolle, koska lasi kerää lämpöä.

Kun laitat mullan, kastelet sen kunnolla ja varustat sen päälle korkilla, lasipurkki luo oman mikroilmaston. Se toimii kierrättämällä kosteutta säiliön läpi, joka haihtuu ja osuu lasikoteloon, sitten kun se jäähtyy, vesi putoaa takaisin maaperään, jolloin kierto päättyy.

Vaikka haluat esitellä lasipuutarhaasi arvostaaksesi sen kauneutta enemmän, varmista, että se on alttiina suoralle auringonvalolle, koska lasi kerää lämpöä.

X
Tilaa Korkkinäytteitä