Portugalin tammi- ja korkkifestivaali

Kansallinen korkin ja korkkitammen päivä, jota vietetään 1. kesäkuuta, esiintyy portugalilaisessa kalenterissa osoittamaan kiinnostusta lajiin, jolla on suuri historiallinen symboliikka ja korkea ympäristö-, sosiaalinen ja taloudellinen arvo.

Muinaisista ajoista lähtien sen kuoren ominaisuuksien vuoksi arvostettu korkkitammi on kuvaillut korkin ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia tuhansien vuosien ajan. Useat tutkijat tunnistavat jälkiä sen käytöstä Kiinasta Egyptiin, aluksi konttien sinettinä, talojen eristeenä ja kelluvana kalastuspoijuna. Kreikkalainen filosofi Theophrastus kuvasi jo kasvitieteellisissä teksteissään noin 2200 vuotta sitten, kuinka Quercus suber erottui muista lajeista: ”Pyöreä hedelmättömyys aiheuttaa jokaisen puun kuoleman (…). Mutta ehkä korkkitammi on poikkeus. Koska se saa lisää voimaa, jos poistat ulkokorkin…”


Tämä pitkä käyttö ansaitsi sille suojellun lajin aseman, joka sillä on nyt nuoresta iästä lähtien. Esimerkiksi visigoottien kuningas Alarik II (485-507) julisti joukon Iberian niemimaalla voimassa olevia roomalaisia lakeja, jotka sisälsivät toimenpiteitä korkkitammeiden suojelemiseksi. Portugalissa sen suojelu alkoi luultavasti 1200-luvulla, kun kuningas D. Sancho I vapautti vuonna 1209 Castelo Rodrigon ja Castelo Melhorin tavat ja lait, jotka määräävät sakkoja jokaiselle, joka tuhoaa korkkitammea ja uhkaa korkin tuotantoa. tammi, käytetään eläinten ruokinnassa.

1200-luvun lopulla, kuningas Dinisin hallituskaudella, ilmestyi kirjeitä, jotka suojelevat korkki- ja tammitammea, kielsivät ja rankaisivat ”hedelmien polttamista ja massiivista leikkaamista, laitonta vihreiden oksien korjuuta ja ennen kaikkea liiallista hakkuutta”.


Näitä ja muita ominaisuuksia on kuvattu vuosisatojen aikana moninkertaistaen alkuperäisen korkkipuun käyttötarkoitukset, joiden arvo ulottuu tammenterhojen käyttöön ja Montadon (kuten korkkiviljelmiä kutsutaan Portugalissa) ekologiseen merkitykseen. mies ja kehittynyt vuosisatojen ajan Portugalissa ”parantaakseen niukkojen luonnonvarojen käyttöä ja kannattavuutta alueella, jolle on ominaista Välimeren ilmasto ja köyhät maaperät”.

Tasavallan yleiskokous vahvisti 2000-luvulla (2011) korkkitammen symbolista asemaa julistamalla sen ”Portugalin kansallispuuksi”. Tämä tila johtuu muun muassa sen tärkeästä tehtävästä maaperän suojelussa, hydrologisen kierron säätelyssä, hiilen varastoinnissa ja muun muassa veden laadussa eli perusekosysteemipalvelujen varmistamisessa.

Tuhansien työpaikkojensa lisäksi korkilla on merkittävä painoarvo Portugalin viennissä: yli miljardi euroa vuonna 2020 (ja myös vuonna 2019), INE – Instituto Nacional de Statisticin kansainvälisen kaupan tilastojen mukaan. APCOR korostaa tätä panosta – Associação Portuguesa da Cortiça, joka arvioi sen olevan noin 2 % Portugalin tavaraviennistä ja 1,2 % kokonaisviennistä, ja positiivinen kauppatase on 815,6 miljoonaa euroa. Portugali on myös maailman suurin jalostettujen tuotteiden viejä 63 prosentin osuudellaan, mikä vastaa 986,3 miljoonaa euroa.


3 ehdotusta kansallisen korkki- ja korkkitammen päivän juhlimiseen

Kansalliskorkassa ja Oak Korkowyssa on monia mahdollisuuksia tutustua tähän lajiin paremmin ja oppia lisää sen ominaisuuksista ja eduista. Tässä on kolme ehdotusta:

Tutustu maailman suurimpaan korkkitammean

Eri puolilla maata on useita korkkitammea, jotka ovat luonnonmuistomerkkejä, puita, jotka erottuvat muista lajeista kooltaan, rakenteeltaan, iältään, harvinaisuudeltaan, historiallisesti tai maisemaarvoltaan. Yksi merkittävimmistä on ”sopiva puu” tai ”viheltävä korkkitammi”. Vuonna 2018 tämä ainutlaatuinen korkkitammi Águas de Mouran kylässä (Palmela) palkittiin Euroopan vuoden puuna ja pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan ”maailman suurimpana”. Se on 16,2 metriä korkea ja lehtien peitossa, jonka halkaisija on lähes 30 metriä.


Lintuille tarjoaman laajan varjon ja suojan lisäksi sen panos korkintuotantoon erottuu: sitä pidetään maailman tuottavimpana korkkitammena, joka tarjoaa tarpeeksi korkkia 100 000 tulpan valmistukseen.

Vieraile Oak and Corkin observatoriossa

Juhlista tämän jopa 250–300-vuotiaaksi elävän lajin päivää vierailemalla Coruche Oak and Corkin observatoriossa. Arkkitehti Manuel Couceiron suunnittelema rakennus viittaa metaforaan korkkitammesta elävänä elementtinä. Korkkitammea ja korkkia tutkivien laboratorioiden ja työpajojen lisäksi rakennuksessa on myös korkkiteollisuuteen liittyvän tiedon keräämiseen tarkoitettu tila sekä auditorio.

Tutustu Corkin planeettaan

Gaiaan avattiin uusi korkille omistettu luonnonmuseo vuonna 2020. Interaktiivisena kokemuksena Planeta Korka kutsuu sinut tutustumaan tämän tuotteen erilaisiin käyttötarkoituksiin korkkitammen ikivanhasta hyödyntämisestä monipuolisimpiin ja avantgarde-sovelluksiin, kuten perinteiset viinikorkit tai sovellukset ilmailuteollisuudessa.


Vastaa

X
Tilaa Korkkinäytteitä