Miten korkkimetsät tukevat lajien suojelua

Korkkia saadaan Portugalin, Espanjan ja koko Pohjois-Afrikan metsissä kasvavan korkkitammen kuoresta. Korkkitammimetsissä on myös yksi monimuotoisimmista ekosysteemeistä Amazonin tai Borneon sademetsän ulkopuolella, ja satoja erilaisia ​​lajeja kutsuvat sitä kodiksi. Lisäksi monet haavoittuvat ja uhanalaiset eläimet, jotka ovat kotoperäisiä korkkitammimetsissä, luottavat tähän ainutlaatuiseen ympäristöön selviytyäkseen.

Iberian ilves
Iberianilves on maailman uhanalaisin kissalaji, ja se tarvitsee suojaa ja metsästysmaita korkkimetsistä. 2000-luvun alussa tehdyt tutkimukset osoittivat, että aikuisten määrä oli pudonnut alle 100:aan, jotka jakautuivat kahden jalostusryhmän kesken. Huolimatta suojelutoimista sukupuuttoon kuolemisen estämiseksi, ilves kohtaa edelleen monia uhkia, mikä jättää tulevaisuuden epävarmaksi. Näitä uhkia ovat elinympäristöjen häviäminen, ravinnonlähteiden väheneminen, salametsästys ja auto-onnettomuudet.

Kanit ovat iberianilveksen lempiruokaa, mutta sairauksien vuoksi kaniinikanta on vähentynyt, mikä puolestaan ​​on vaikuttanut negatiivisesti ilveskantaan. Uusi infrastruktuuri, kuten tiet, erottaa ja luo esteitä ilvespopulaatioiden välille ja lisää auto-onnettomuuksia.


Lopulta salametsästys uhkaa edelleen iberianilvestä sekä vahingossa tapahtuvia kuolemantapauksia muille eläimille asetettujen ansojen takia. Lynx-ohjelma perustettiin vuonna 2004 suojelemaan ilveksen elinympäristöä. Ohjelmalla on myös kunnianhimoinen tavoite osoittaa, kuinka paikalliset taloudelliset toiminnot, kuten korkinkorjuu, voivat olla yhteensopivia villieläinten suojelun kanssa.

Iberian susi
Iberian susi on Iberian niemimaalta kotoisin oleva harmaan suden alalaji. Suurin osa 2 000 aikuisesta Iberian sudesta on jaettu 350 laumaan Pohjois-Portugalissa ja Luoteis-Espanjassa. Iberian susikanta jatkaa kasvuaan, mutta siihen kohdistuu edelleen useita uhkia, kuten laiton metsästys, saaliiden menetys ja jatkuva elinympäristön menetys. Iberian susien metsästys on laillista Espanjassa, mutta ei Portugalissa, mutta vuosittain myönnetään vain vähän lupia. Susien harvinaisuuden ja vaikeasti havaittavan luonteen vuoksi niitä pidetään ”suurriistan” pokaaleina, ja monet metsästäjät metsästävät niitä laittomasti.

Etelä-Espanjassa Sierra Morenan korkkitammimetsissä asuu eteläinen susipopulaatio. Valitettavasti tämä eteläinen populaatio on joutunut yhä eristäytymään, mikä on johtanut sisäsiittoon ja hybridisaatioon koirien kanssa. Tätä populaatiota pidetään nyt alueellisesti sukupuuttoon kuolleena.


Barbary hirvi
Kaikki tämän luettelon haavoittuvat tai uhanalaiset eläimet eivät asu Iberian niemimaalla. Esimerkiksi Barbary-hirvi on hirvi, joka on kotoisin Pohjois-Afrikan rannikolta. Punapeura viihtyi Algerian, Marokon ja Tunisian metsäalueilla ennen kuin se melkein kuoli sukupuuttoon. Marokkoon tuotiin takaisin Tunisiasta barbaaripeurat 1990-luvulla, ja Tazekan kansallispuistossa on suojeltua populaatiota. Peuroilla ei ole luonnollisia petoeläimiä, vaan niitä uhkaavat jatkuva elinympäristön menetys, eristyneet populaatiot ja salametsästys. Kaupungistuminen, maataloustoiminnan laajeneminen ja metsäpalot ovat pirstoneet Pohjois-Afrikan korkkimetsät ja vaikuttaneet hirvipopulaatioihin.

Espanjan keisarillinen kotka
Ei vain nisäkkäät luottavat korkkitammimetsiin pesiessään ja metsästyksessä. Itse asiassa näissä metsissä asuu yli 160 eri lintulajia, mukaan lukien espanjalainen keisarikotka. Suojelutoimien ansiosta espanjalainen keisarikotka kasvoi 1970-luvun 50 pesimäparista noin 485 pesimäpariin. Kantansa uudelleenrakentamisesta huolimatta kotka kohtaa edelleen useita uhkia, kuten saaliin ja elinympäristön menettämisen sekä törmäykset voimalinjoihin. Kuten iberianilves, kotka pitää kaneista, ja siihen vaikuttavat myös kaniinien väheneminen ja meneillään oleva metsän häviäminen alueella. Huolimatta pyrkimyksistä tehdä sähkölinjoista turvallisempia lintuille kaikkialla Espanjassa ja Portugalissa, sähköiskut ovat edelleen uhka espanjalaisille kotkaille. Vuonna 2008 Espanjassa löydettiin 33 kotkaa sähköiskussa.


Barbaarimakakit
Barbary-makakki on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se on ainoa Aasian ulkopuolelta löydetty makakki. Barbary-makakki on kriittisesti uhanalainen ja sen kanta vähenee edelleen elinympäristöjen häviämisen, salametsästyksen ja laittoman lemmikkikaupan vuoksi Pohjois-Afrikassa. Arvioiden mukaan Marokosta salakuljetetaan vuosittain noin 300 nuorta makakiapinaa osana eksoottisten lemmikkieläinten laitonta kauppaa, mikä haittaa tämän lajin kannan kasvua. Viljelijät pitävät tätä lajia myös tuholaisena. Laittomien hakkuiden aiheuttamilla elinympäristöjen menetyksellä on myös tuhoisa vaikutus Atlasvuorten tammi-, setri- ja korkkimetsissä eläviin makakkiapinoihin. Lehtien raivaus hajanaisia ​​metsäalueita, jotka eristävät makakit ja vähentävät niiden lisääntymismahdollisuuksia.

Makakit liittyvät ainutlaatuisesti metsiin, ja ne tarvitsevat suojaa ja ruokaa. Makakit sen sijaan tukevat metsiä levittämällä siemeniä ja hallitsemalla hyönteispopulaatioita. Barbary makakit ovat erinomainen indikaattori Atlasvuorten metsien terveydestä ja laadusta. Elinympäristön häviäminen on jatkuva uhka kaikille näille lajeille. Toisin kuin muut puutuotteet, puuta ei tarvitse kaataa korkkia korjattaessa. Sen sijaan korkki korjataan korkkitammesta 9 vuoden välein puuystävällisellä prosessilla. Tämän vuoksi korkki on yksi niistä harvoista tilanteista, joissa tuotteen ostaminen rohkaisee eikä rajoittaa elinympäristön kasvua.

Vastaa

X
Tilaa Korkkinäytteitä