Korkkijauhe ja rakeet – ekologiset sovellukset


Korkijauhe ja rakeet ovat korkkiteollisuuden tärkeimmät sivutuotteet, joka on yksi johtavista talouden toimista Portugalissa ja muissa Välimeren maissa. Tälle tuotteelle odotetaan monia sovelluksia aina korkkitulpista agglomeraatteihin ja briketteihin käytettäväksi adsorbenttina kaasumaisten päästöjen, veden ja jäteveden käsittelyssä.

Korkki -biomassaa käytettiin alkuperäisessä muodossaan biosorbenttina raskasmetalleille ja öljyille, ja se on myös aktiivihiilen esiaste orgaanisten epäpuhtauksien poistamiseksi vedestä ja haihtuvia orgaanisia yhdisteitä kaasufaasissa.

Korkin käyttö ympäristöongelmien, eli öljyvuotojen, ratkaisemiseen on sorbentin korkkipotentiaalin ensimmäinen kaupallinen sovellus. Raaka -aineiden valikoima, joita voidaan valmistaa tai erottaa korkista, on herättänyt monien tutkijoiden huomion.


Korkin kemiallista koostumusta on tutkittu 1700 -luvulta lähtien (Conde et al., 1998), mutta kaikki tiedot korkin kemiallisista ominaisuuksista ja vielä vähemmän kaikista mahdollisista käyttötarkoituksista ja muutoksista eivät ole vielä täydellisiä

Lisäksi Portugalin korkkiteollisuus on investoinut 21. vuosisadan alusta lähtien tutkimukseen ja kehitykseen: pelkästään vuosina 2000-2002 rekisteröitiin 35 patenttia, kun taas edellisen vuosikymmenen aikana rekisteröitiin vain 19

Portugalin standardien NP-114 ja NP-273 mukaan korkkijauhe on materiaali, jonka mitat ovat alle 0,25 mm (Gil, 1997). Korkkijauhetta on erilaisia alkuperän mukaan: jauhamis-, rakeistus- tai esijauhejauhe; puhdistusjauhe, ei saastumista; viimeistelyjauhe leikkaus- ja hiontaoperaatioista; viimeistelyjauhe agglomeroituihin korkkilaattoihin; agglomeroidun korkin ja levyjen viimeistelyjauhe; eristysjauhe korkkilaattoja varten (Gil et ai., 1986).


Näiden jauheiden seosta pidetään ”liekehtivänä jauheena”, koska sitä käytetään kattiloiden syöttämiseen korkean lämpöarvonsa vuoksi (Fernandes ym., 2010; Gil, 1997). Muita käyttökohteita ovat käyttö täyteaineena sekoitettuna liimoihin korkkien laadun parantamiseksi, linoleumin tuotanto, käyttö agglomeraateissa, briketit, maatalousalustat, kemialliset lähteet (uutteet)

Ympäristöystävällisenä ja halpana materiaalina korkkijauhetta voidaan käyttää myös aktiivihiilien tuottamiseen, joilla on korkeat ominaispinta -alat, jotka ovat verrattavissa kaupallisesti saatavilla olevaan aktiivihiiliin, tai sitä voidaan käyttää suoraan epäpuhtauksien adsorboimiseen biosorbenttina. Sitä käytetään myös kaupallisesti imukykyisenä öljyvuotojen aikana


Vastaa

X
Tilaa Korkkinäytteitä