Korkkisuoja mehiläisille


Korkkipesät ovat innovatiivinen lähestymistapa mehiläishoitoon, joka edistää mehiläisten terveyttä ja tarjoaa samalla kaikki nykyaikaisen mehiläishoidon edut. Luonnonvaraiset mehiläiset asuttavat yleensä puiden onteloita – tikkojen, sienten tai muiden onnettomuuksien jättämiä onteloita. Näissä onteloissa on paksut, karkeat seinämät ja niiden tilavuus on yleensä noin 40 litraa. Yleisin materiaali tässä tapauksessa on paisutettu korkki, vaikka käytetään myös teknistä korkkia. Portugalissa törmäämme usein niin sanottuihin sylinterimäisiin korkkikupoliin, jotka on tehty korkkitammesta.

Korkkipesät jäljittelevät puiden pesää niin paljon kuin mahdollista. Lisäaineeton luonnonkorkkivuori eristää neljä tuumaa puuta ja on kevyt. Karkeat sisäseinät kannustavat mehiläisiä reunustamaan kotiaan immuunivastetta vahvistavalla kittivahalla. Pesän pieni koko on ihanteellinen tukemaan mehiläisten terveyttä, kuten Thomas Seeley kaltaiset tutkijat ovat vahvistaneet.


Korkkikupeilla on kaikki nämä sivuystävälliset edut ja paljon muuta, samalla kun ne mukautuvat tavanomaisten mehiläishoitajan käyttämiin Langstroth-kehyksiin. Italialaisten tutkijoiden tutkimukset ovat osoittaneet, että korkkikupolilla on yhtäläinen päivittäinen sisälämpötila merellä kuin puisilla vastineilla, tehokkaampi talvilämmönsäätö, lyhyempi aika, joka tarvitaan pesän lämpötilan palauttamiseen avaamisen jälkeen (suhteessa paistokammioon).

Jälkimmäisessä lämpötilan pudotus rungon irrotuksen aikana (5 min) oli pienempi korkkikupeissa kuin puukupeissa. Vähentyneen lämmitystarpeen vuoksi perheet söivät vähemmän hunajaa talvikuukausina, mikä säästää Välimeren olosuhteissa keskimäärin 3,5 kg hunajaa kuppia kohden. Alla on linkki heidän tutkimuksensa täydelliseen kuvaukseen: https://oppla.eu/casestudy/20812


Korkki on erittäin tehokas eristemateriaali, jolla on erinomaiset iskuja vaimentavat ominaisuudet. Tästä johtuen sillä on erinomainen sisällönsuojaominaisuus, mikä tekee siitä erittäin luotettavan pakkausmateriaalin. Se on palonestoaine eikä tuota myrkyllisiä kaasuja. Liukumaton pinta voidaan luoda yksinkertaisesti leikkaamalla pinta.

Sen suuri joustavuus ja läpäisemättömyys on yksi korkin tunnetuimmista ominaisuuksista. Korkki ei kuitenkaan ole puuta, koska se on kuollutta kudosta, vaan se ON aineelle välinpitämätöntä, mikä tarkoittaa, ettei makua tai hajua vapaudu. Tätä korkeaa hygieenistä arvoa arvostetaan monilla luovilla aloilla. Korkin käyttö kestävien pakkausten suunnittelussa voi olla ihanteellinen ratkaisu monenlaisille tuotteille.


Vastaa

X
Tilaa Korkkinäytteitä